Verkstadsföretagarna i samverkan med SFVF har under 2019 av Skolverket beviljats ett stadsbidrag för branschens arbete för fler yrkeslärare.
Vi från branschen måste hjälpa till med att snarast rekrytera nya yrkeslärare, då bristen har gjort att situationen nu är katastrofal. De flesta av våra ca 190 fordonsskolor saknar en eller flera yngre- och behöriga yrkeslärare, säger Bo Ericsson som är vd och styrelseordförande i föreningarna. Vad händer om det inte finns tillräckligt med behöriga lärare om ca fem år? Jo, följden kan bli att våra verkstäder inte klarar av att hitta anställningsbara medarbetare. Detta kan leda till konkurser eller att man ”köper över” grannföretagets tekniker med orimliga kostnadsökningar som följd. Kanske kan det av några företagare uppfattas lite märkligt att vi försöker intressera tekniker från våra medlemsföretag att bli yrkeslärare. Man måste dock se detta som en hjälp till självhjälp, fortsätter Bo Ericsson.
Benny Wallin som är utbildningsansvarig hos Verkstadsföretagarna kommer att vara projektledare för projektet ”Branschens arbete för fler yrkeslärare”.
Ladda ner broschyren från Verkstadsföretagarna ”Utan yrkeslärare stannar Sverige.”
Den moderna yrkeslärarutbildningen är på 1 ½ år och 90 högskolepoäng. Den bedrivs vid ett flertal av Sveriges Högskolor och Universitet, på distans eller så kallad halvfart. Det innebär att utbildningen läggs ut under tre år och att eleven samtidigt kan jobba heltid i sitt företag eller på en skola. Studierna bedrivs hemifrån vid datorn på annan tid. Fördelen med denna utbildningsmodell är att eleven oftast inte behöver ta något studielån och kan bo på hemorten. Innan antagning till utbildningen krävs det för alla sökanden en validering av tidigare yrkeskunskaper och formella utbildningar. Vi tror att den här utbildningsmodellen kan vara lämplig för några av våra medlemsföretags tekniker. Givetvis finns den traditionella modellen kvar där man utbildas på Högskolan eller Universitetet under 1 ½ år.
Det här är en rejäl utmaning för vår förening, som ser nödvändigheten med att få in nya kunskaper och yrkeslärare i skolan, avslutar Benny Wallin.
Verkstadsföretagarna och SFVF kommer nu att brett gå ut och informera medlemsföretagen om rekryteringsarbetet. Detta kommer ske vid ett flertal konferenser och personliga möten. Vi kommer också att stötta företag som visar intresse för att hjälpa tekniker att hitta lämplig utbildning och skola för framtiden.

Verkstadsföretagarnas yrkeslärarprojekt ger nya lärare – samtidigt ges skolor och företag nytt framtidshopp!
Benny Wallin som är utbildningsansvarig och projektledare vid Verkstadsföretagarna kontaktar under året skolor och företag, i syfte att intressera och lämna stöd till fordonsmekaniker/fordonstekniker och obehöriga fordonslärare. – Vi vill öka intresset för yrkeslärarutbildningarna vid Sveriges Universitet och Högskolor. Det här är ett projekt där Skolverket givit förtroendet till Verkstadsföretagarna, säger Benny Wallin.
Vid ett besök på Fridegårdsskolan i Håbo, där man utbildar fordonstekniker, träffade Benny Wallin läraren Charbel Shahin och rektorn Jan Hansson för att diskutera en kommande Yrkeslärarutbildning för Charbel Shahin. Samtalet mynnade ut i en plan där rektorn lovade att styra undervisningstimmarna på skolan, så att Charbel Shahin ges möjlighet att delvis studera under skoltid. Utbildningen sker på halvtid under tre år (90 högskolepoäng), vilket gör att Charbel Shahin under studietiden parallellt kan arbeta heltid och försörja sig.
Charbel Shahin har tidigare i över 15 år arbetat som fordonstekniker och chef. 2018 fick han prova på jobbet som obehörig yrkeslärare vid Fridegårdsskolan i Håbo. – Det var det bästa jag gjort, säger Charbel Shahin, som stormtrivs med att få arbeta med sina särskoleelever.
Charbel Shahin, som nu fått hjälp med att staka ut sin framtid, kommer snarast att anmäla sig till något av de Universitet eller Högskolor som erbjuder yrkeslärarutbildning på halvfart. Halvfart innebär deltidsstudier under tre år för att nå 90 Högskolepoäng. Resterande tid arbetar man på ett företag eller en skola.
Krav för att vara behörig till att söka Yrkeslärarutbildningen är bland annat att man kan visa betyg från en teknisk utbildning, minst 5 års anställning som fordonsmekaniker/fordonstekniker, validering av tidigare kunskaper och att man genomfört godkänt Högskoleprov.
Benny Wallin som är projektledare åker kommande veckor ut på en roadshow tillsammans med kolleger, för att informera företagen om den katastrofala bristen på nya yrkeslärare.
Vår modell med att hjälpa yngre fordonstekniker, fordonsmekaniker eller obehöriga lärare att bli behöriga, hoppas vi att alla medlemsföretag inom Verkstadsföretagarna och Sveriges Fordonsverkstäders Förening engagerar sig i, för utan yrkeslärare stannar Sverige, säger Bo Ericsson styrelseordförande och VD.
Läs mer på studera.nu ,
ladda ner broschyren från Verkstadsföretagarna ”Utan yrkeslärare stannar Sverige.” eller
kontakta Benny Wallin på benny.wallin@verkstadsforetagarna.se